Britten som ras

RU*Ninell Serebrity, kallas Ellie, svartsilver tickad (ns25) kallas hennes färg, grönögd.
(Foto Agneta Ehrenholm)

Britten är en gammal kattras som har sitt ursprung från England. Det sägs att den är en utvecklad ras från den inhemska katten som man tror har bott där sedan den romerska ockupationen. (40 år e Jesus födelse) Katten var som i många andra länder en stark och robust katt som kunde hålla borta gnagare från spannmål och från marknader med mat. Harrisson Wier som verkade i England anses vara den som är grundaren till denna ras. Han var också den första kattuppfödare som verkade professionellt. Han förvandlade denna oansenliga gatukatt till en katt med stamtavla. Harrison var även den som bestämde reglerna för den första kattutställningen som man höll 1871 i England. Tack vare honom så blev Britten väldigt populär att visa upp på  kattutställningar i England under slutet av 1800-talet. Under krigsåren från första och andra världskrigen hade man inte råd eller ens möjlighet att hålla på med kattavel och kattbeståndet minskade. När livet började återgå till det normala igen började engelsmännen notera en kraftig nedgång av rasen och man beslöt sig då för att korsa in perser i rasen för att inte den skulle utrotas helt.

Då persern är en långhårskatt så föddes det nu långhårs britter i korthårs kullar. En positiv effekt av detta var att genpolen breddades och man började även nu jobba på en förändring av standarden och efter många års hårt avelsarbete har man räddat rasen och man har också med den fått en syskonras till Brittisk korthår det Brittiska Långhåret. Även i idag så får uppfödarna överraskningar ibland då i en kull där det förväntas enbart korthåriga så föds det kattungar som är långhåriga. Anledningen till detta är att långhårsgenen är ett recessivt anlag och kan dyka upp i kullar där en av föräldrarna har långhårsgenen. Idag bedriver man målmedvetet avel med endast långhåriga britter. För att avla fram den långhåriga britten så krävs det att båda föräldrarna bär på långhårsgenen. Britten är idag den mest populära rasen i Sverige och den finns i många olika färger och varianter. 

Brittisk Långhår blev godkänd som egen ras i SVERAK september 2017 men har varit godkänd inom WCF under många år. Det enda som egentligen skiljer långhårsbritten från korthårsbritten är pälsens längd.

Britten är en rund katt med rejäl benstomme (som inte får förväxlas med fetma) och benämns som cobby i kroppen. Benen ska ge ett kort och kraftigt intryck och tassarna ska vara runda. Svansen är kort och tjock med en rundning i toppen. Öronen ska vara små och sitta brett isär. En bra beskrivning är att örats centrum ska ligga utanför ögats ytterkant om man tänker en rak linje ner. Britten har stora runda ögon som ska ge ett öppet uttryck, likt en ugglas. Ögonfärgen ska vara djupt bärnstensfärgad. Undantagen är dock silver-och golden varianterna som ska ha gröna ögon samt de maskade som ska ha blåa ögon.

Brittens profil är lika viktigt som allt annat. Nosen ska vara kort, men inte lika kort som hos en exotic och inte heller lika lång som hos en europé utan någonstans där emellan. En bra profil avgörs av att stoppet i pannan inte är för markerat eller för plant, samt att hakan är den rätta. Hakan ska synas och ge ett harmoniskt intryck tillsammans med resten av ansiktet. Morrhårskuddarna ska vara väl rundade för att passa katten.

Hos korthåren ska pälsen vara tät och ”crispig”. Det ska vara stuns i hårstråna och de ska nästan stå ut från kroppen, inte ligga platt som t.ex hos en burma. Hos långhåren så ska pälsen vara semilång, tät och kännas som fluffig plysch. Den får inte misstas för en perserpäls, som i sin tur ska vara lång och silkig. Britten bör få en genomborstning av päls då och då.

Britten är en vänlig, tystlåten och lugn ras som gärna tar det "chill" när den värsta ungkattsperioden har lagt sig. Den anpassar sig väldigt bra till inomhuslivet men har inget emot att få tillgång till en rastgård där den kan sitta och spana på fåglar och jaga flugor. Britten är en tålmodig och kärvänlig ras och passar såväl barnfamiljen som pensionären. Britten vill oftast vara med utan att vara för påträngande. När den inte har ögonen på dig så finner du den oftast liggandes på soffan, vid din fotände i sängen eller liggandes på någon annan mysig plats i hemmet.

Vårt mål är att föda upp friska, sociala och trygga kattungar i en liten skala. Färgerna som vi kommer att inrikta oss på är silver- och golden färgerna. Dessa har vackert gröna ögon som man fullkomligt drunknar i... 

För mer info rekommenderar jag att läsa om rasen på Sveraks hemsida; Brittiskt långhår – SVERAK och på rasringarnas hemsidor; www.brittsallskapet.se samt www.brittringen.nu