Birman som ras

(CH Värmekällan's Bella Donna, Sbif. Foto Agneta Ehrenholm)

 

Den Heliga Birman är en lättsam, lagom livlig och vänlig kattras. Den är mycket social, lojal och tillgiven sin familj. Den vill gärna vara med när det händer något utan att vara efterhängsen och befinner sig ofta och gärna i samma rum som sin ägare. De är lagom pratsamma, men har då ganska lågmälda röster. Deras päls är silkeslen, semilånghårig och lättskött. De uppskattar förstås gärna att bli lite kammade, själva har vi det som en mysstund i tv-soffan. De passar ofta väldigt bra som innekatter och gillar annars koppelpromenader i sele, utan att för den skull kräva det. Birmans temperament beskrivs bäst som "lagom", men dess skönhet och personlighet lämnar absolut ingen oberörd. Det finns ett uttryck som säger "En gång birma, alltid birma" och det kan jag skriva under på! 

Legenden

Det finns en legend om hur birmarasen först uppkom. Enligt legenden fanns det i Burma (eller det som vi nu kallar Tibet), ett tempel som hette Lao-Tsun, där det bodde en vit katt med gula ögon och lång, silkig päls. Kattens namn var Sinh. Den fanns alltid vid översteprästen Kittha Mun-Ha's sida när han tillbad den blåögda, gyllene gudinnan Tsun Kyankze. En natt så överaskade fienden templet. Översteprästen Kittha Mun-Ha dödades och när hans ande lämnade honom, hoppade den vita katten Sinh upp på sin herres huvud. De församlade munkarna kunde då se hur kattens päls ändrade färg till gudinnans gyllene. Kattens ögon blev bländande safirblå. Öron, ben, svans och ansikte fick samma färg som fruktbar jord, utom på de ställen som vilat på den gamle översteprästens huvud - där förblev tassarna vita. Katten vände sig mot ingången av templet, där man nu kunde höra flera soldater som närmade sig. Munkarna fick genom detta tecken mod och kunde slå tillbaka mot inkräktarna och rädda templet. Man upptäckte sedan att alla de övriga tempelkatterna hade fått samma färg som Sinh. Rasens namn Helig Birma, kommer sig troligen ur den här legenden.

Modern historia

Den moderna historien startar någon gång i början på 1900-talet då ett par Birmakatter skeppades från Burma till Frankrike. Birman godkändes i Frankrike 1925, i England 1966 och i USA 1967. På 1940-talet blandade man in en del andra raser i birmaaveln, mestadels perser och siameser. Till Sverige anlände den första birman 1968, en brunmaskad birmahona vid namn Riquie de Ranchipur. Hon kom ifrån den franske uppfödaren Jean-Louis Pindrey, en välkänd kattdomare. Tyvärr dog Riquie de Ranchipur mycket ung och fick aldrig tillfälle att föra birmarasen vidare i Sverige. Flera importer av brun- och blåmaskade birmor (de enda färgvarianterna som fanns då) gjordes bland annat från USA, England och Holland. Den första birmakullen som föddes i Sverige bestod av två brunmaskade honor, Sinh Saga-Ell och Sinh Ester af Silverbäcken. Uppfödare var Jan Högberg, kattdomare som även var en av grundarna till rasföreningen Birmasällskapet (www.birma.se). Vill ni läsa mer om birman som ras finns det info på Sveraks hemsida; Helig Birma – SVERAK

År 2020 fanns det 729 st registrerade birmor i Sverak, Sveriges Kattklubbars Riksförbund.